cara buat ikan pekasam
Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Bersihkan ikan dan toskan airnya semalaman.
Ikan Pekasam Processing The Worst Smelling Fish Cara Packing Ikan Pe Whole Food Recipes Food Smoothie Recipes Healthy
Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni.
. Peralatan sedia ada dirumah boleh digunakan dan cuma beli ikan garam beras hancur dan asam keping atau asam jawa. Anda boleh cuba sendiri cara berikut. Macam mana nak buat ikan pekasam.
Ada dua cara buat ikan pekasam ni Guna nasi dan beras goreng. Kemudian dikisar dengan blender sehingga halus. Dah nama pun orang Melayu tekak pun kadang-kadang teringin benar hendak makan hidangan asli orang kampung.
Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan. RESEPI IKAN PUYU PEKASAM ORI KEDAH. Ikan puyu yang telah diperap semalaman itu dibasuh terlebih dahulu untuk mengurangkan kemasinannya.
Resepi Serta Cara Buat Ikan Pekasam Paling Senang. Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Bersihkan ikan yang mahu digunakan buang najis untuk elak dihurung lalat dan kebersihan.
Alahai bila dah tiba hujung-hujung minggu ni mulalah selera makan lain macam tu datang. Bahan-bahan perapannya sikit je. Kepala boleh dibuang atau tidak.
CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Cara buat ikan pekasam mempunyai teknologi yang mudah dan ringkas sahaja. Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam.
Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan. Anggaran 1kg ikan 100g garam. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.
Semua orang yang berminat tentu mudah faham akan teknonoli pengawetan ikan pekasam dirumah masing-masing. Semoga ianya bermanfaat buat semua penggemar pekasam kedah. Pekena selera kampung pun sedap juga kan.
Ambil ikan yang telah ditos tadi salutkan dengan garam keseluruhan ikan tersebut. Apa yang perlu ada kalau ikut resepi dari mak aku. Sebab sebelum ini hanya orang tua-tua yang tahu cara nak buatnya.
Perut ikan mesti cuci sampai putih bersih. Celupkan ikan tadi seekor demi seekor ke dalam. Lebih mudah buat cara yang guna beras goreng.
Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Cuma guna nasi baunya busuk sikit. Beliau menggunakan ikan puyu ye.
Biasanya orang buat ikan air tawarKalau nak buat ikan laut pun boleh. Macam mana nak buat ikan pekasam. Masukkan beras yang telah dimesin ke dalam air garam tadi dan jangan sehingga terlalu pekat.
Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Anggaran 1kg ikan 100g garam. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam.
Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan. Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng.
Terima kasih diucapkan kepada beliau kerana sudi berkongsi resepi ikan puyu pekasam ori kedah ini difacebook. Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah.
Ini nak mengelakkan ikan di hurung lalat. Kalau guna nasi ikan pekasam perlu di basuh waktu nak goreng tapi bila guna beras tak perlu di basuh dan boleh makan serbuk beras tu. Selepas 2 ke 3 hari ambil ikan tadi.
Jadi nak buat pekasam tu boleh follow resepi yang dikongsikan oleh Cik Puan Arell Perezz. CARA MEMBUAT IKAN PEKASAM HOMEMADE Fermented Pekasam Fish Resepi Chef Alexiswandy. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang.
Larutkan 12 cawan garam kasar dengan 3 cawan air suam. Ikut step di bawah. As you know today I show you how to fermented fish with.
Ada yang suka sekali kepala. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade. Dan ikan itu mesti di bersihkan dengan sebersih bersihnya.
Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Cara buat ikan pekasam ni mudah je. Pantau jangan sampai ada air ikan itu mesti dikeringkan selalu airnya.
Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Ikan yang digunakan untuk pekasam pula tentulah ada yang guna ikan lampan ikan puyu dan kebanyakan mestilah ikan sungai.
Bekasam atau Pekasam yang super enak dan tidak baucaranya ikan di campurkan dengan garam dan sedikit penyedap rasa setalah rata ikan nya di jemur Sampai a. Mula-mula sekali bersihkan ikan. Cara membuat pekasam.
Ikut step di bawah. Susun ikan tersebut dalam bekas kedap udara disimpan lebih kurang 2 ke 3 hari. Boleh cuba cara.
Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food
Pekasam Udang Preserving Shrimp With Rice Udang Nasi Resep
Resep Ikan Pekasam Khas Banjar Oleh Heny Rosita Recipe Resep Ikan Resep Beras
Resipi Ikan Kembung Masak Kicap Youtube Sauce Recipes Food Make It Yourself
Sambal Ikan Selar Yang Sedap Resep Makanan Bawang Dapur
Homemade Pekasam Ikan Laut Pickling Recipes Homemade Diy Homemade
Tata Cara Pendaftaran Lomba Masak Ikan Nusantara 1 Melalui Online Www Primarasa Co Id Buka Www Primarasa Co Id Ikan Itu Enak Login Jika Sudah Pun Resep Ikan
Ikan Bakar Praktis Happy Call Masak Ikan Bakar Cara Buat Ikan Bakar Youtube Ikan Bakar Makanan Resep Ikan Bakar
Pin On Indonesian Food And Drink
Foto Resep Bekasam Fermentasi Ikan Palembang Sederhana Spesial Asli Enak Ikan Resep Ikan Resep
Small Rohu Fish Video Ide Makanan Snapchat Makanan Makanan
Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Sauce Recipes Fish
Rahasia Sedap Fermentasi Ikan Atau Pekasam Food Make It Yourself Shrimp